


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους βρίσκεται στο Άστρος Αρκαδίας, πλησίον της Περιοχής Απολύτου Προστασίας της Φύσης (2.ΙΙ-Υγρότοπος Μουστού) και ενημερώνει τους επισκέπτες για τον Πάρνωνα με έμφαση στον υγρότοπο του Μουστού. Στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο βρίσκεται και η έδρα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Στους χώρους του Κέντρου λειτουργεί αίθουσα έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος με θεματικό πεδίο τον υγρότοπο.Η λιμνοθάλασσα Μουστού φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, ισχυρό θέλγητρο για τον επισκέπτη. Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας της, προσελκύει αξιόλογη και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως πανίδα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείμαση και μετανάστευση υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πτηνών, καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας. Αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, καταγράφεται ποικιλία ειδών ερπετών, αμφιβίων, μικρών θηλαστικών και ψαριών στη λιμνοθάλασσα Μουστού και τις παρακείμενες τάφρους της.Η λιμνοθάλασσα Μουστού σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (με κωδικό GR2520003) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο, η λιμνοθάλασσα Μουστού έχει οριστεί ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (2.ΙΙ: Υγρότοπος Μουστού) και ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης (4.Ι: Περιοχή Προστασίας υγροτόπου Μουστου) [σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. 33999 (ΦΕΚ 353/ΑΠΠ/6.9.2010), και τροποποιήσεις αυτής, όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5.γ. του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-03-2011)] και ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 329/Β/28-03-2001).
Στο Κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις λειτουργίες που επιτελούνται στον υγρότοπο Μουστού, οι οποίες είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη στήριξη της πανίδας, την αποθήκευση νερού, την τροποποίηση πλημμυρικών φαινομένων κ.ά. Από τις λειτουργίες του οικοσυστήματος προκύπτουν οι υγροτοπικές αξίες, όπως η υψηλή βιοποικιλότητα, η αντιπλημμυρική, η αντιδιαβρωτική και άλλες, όπως είναι η επιστημονική και η εκπαιδευτική.Η ξενάγηση στο Κέντρο μπορεί να συνδυαστεί με θεματικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στη γνωριμία με τη φύση, όπως η περιήγηση σε μονοπάτι του υγροτόπου Μουστού, όπου με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης και τη βοήθεια των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν και να ενημερωθούν κυρίως για τα είδη των υδρόβιων και παρυδάτιων μεταναστευτικών πουλιών. Κατάλληλη η περίοδος Σεπτεμβρίου – Απριλίου καθώς η περιοχή του υγροτόπου φιλοξενεί πολλά είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πτηνών.
Για να κατεβάσετε την Αίτηση χορήγησης Άδειας Ξενάγησης πατήστε εδώ.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης είναι επισκέψιμο εργάσιμες ημέρες, αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες κατόπιν ραντεβού, για μεμονωμένες επισκέψεις, επισκέψεις ομάδων ή σχολείων.Στους χώρους του Κέντρου, λειτουργούν:
Βασικοί θεματικοί άξονες, στους οποίους βασίζεται η Έκθεση, είναι οι ακόλουθοι:
Η Αίθουσα Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος περιλαμβάνει επιπλέον μακέτα-χάρτη της προστατευόμενης περιοχής του υγροτόπου Μουστού και του όρους Πάρνωνα και παρουσιάζει βασικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (οικισμούς, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, μονοπάτια, ποτάμια, κ.α.).
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου που έχει διαμορφωθεί σε μικρό συνεδριακό χώρο 50 ατόμων, προβάλλονται μεταξύ άλλων περιβαλλοντικές παρουσιάσεις αλλά και οι ταινίες-ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης με σκοπό την οπτικοακουστική ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, της ιστορικής συνέχειας, των πολιτισμικών γνωρισμάτων και ιδιαιτεροτήτων αλλά και της οικολογικής σημασίας της περιοχής. Άστρος Αρκαδίας
Το ιστορικό και χρυσήλιο Άστρος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας, στο κέντρο του εύφορου κάμπου της Θυρέας, 40 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Νομού, της Τρίπολης και αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.Το Άστρος είναι το σημαντικότερο κέντρο της Βόρειας Kυνουρίας και αποτελεί ορμητήριο για την πραγματοποίηση εκδρομών σε ορεινά, κυρίως, χωριά, που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην οροσειρά του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε εύφορη πεδιάδα, που είχε σημαντική στρατηγική θέση κατά τους ιστορικούς χρόνους, αποτελώντας μήλον της έριδος, κατά την αρχαιότητα, μεταξύ Αργείων και Σπαρτιατών. Περιβάλλεται από ελαιώνες και αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αφού εδώ λειτουργούν Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες, ενώ υπάρχει και Κέντρο Υγείας.
Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Στις 29 Μαρτίου του 1823 έλαβε χώρα εδώ, στη Σχολή Καρυτσιώτη, η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου, υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Η Σχολή Kαρυτσιώτη είχε ιδρυθεί από το Δημήτριο Καρυτσιώτη, μεγάλο ευεργέτη της περιοχής, ξενιτεμένο στην Τεργέστη, που διέπρεψε στο εμπόριο. Η Σχολή αποτέλεσε ένα πλήρες διδακτήριο – οικοτροφείο και λειτούργησε από το 1798 με μαθητές από όλη σχεδόν την Πελοπόννησο. Στο κτίριο της Σχολής Kαρυτσιώτη στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας και ιδιαίτερα από την περιοχή Λουκούς – Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Ένα ακόμα αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί και η Λαογραφική Συλλογή ο «ΚΥΝΟΥΡΟΣ». Πρόκειται για μια έκθεση λαογραφικού υλικού και αναπαραστάσεων από παραδοσιακά επαγγέλματα και δραστηριότητες, από κάθε γωνιά της γης της Κυνουρίας. Η έκθεση στεγάζεται στο ΕΠΑ.Λ. Άστρους.Βορειοδυτικά του Άστρους βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων στον ελλαδικό χώρο, εξαιρετικά πλούσιο σε εντυπωσιακά γλυπτά και ψηφιδωτά. Ένα από τα σπουδαιότερα ζωντανά μοναστήρια της Αρκαδίας, η Ιερά Μονή Λουκούς, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος βρίσκεται πολύ κοντά στην έπαυλη, στο δρόμο μεταξύ Άστρους και Κάτω Δολιανών. Ανάμεσα στις πλαγιές των βουνών Ζάβιτσα, Παλαιοπαναγιά και Ελληνικό, είναι κτισμένη, επί παλαιοχριστιανικών λειψάνων, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, ενώ απέναντί της κυλάει ο ποταμός Τάνος.
Πρόσβαση
Η ιστορική κωμόπολη του Άστρους, βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας. Για να φτάσει ο επισκέπτης στο Άστρος η απόσταση είναι :