Facebook Twitter YouTube Contact

26 Ιούν

Η ημερίδα με τίτλο «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού» -Μία πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης στην Ανατολική Πελοπόννησο», που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού στο Άστρος, στις 10 Ιουνίου 2006, είχε διττό στόχο. Κατ` αρχήν την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης και έπειτα την ξενάγηση των φιλοξενούμενων δημοσιογράφων και ομιλητών στα χωριά και τη φύση του Πάρνωνα και στον Υγρότοπο του Μουστού.

Κρίνοντας από την προσέλευση του κόσμου, το πλήθος και το είδος των ερωτήσεων που υπέβαλε το κοινό στους ομιλητές αλλά και από τις εντυπώσεις αυτών που είδαν για πρώτη φορά τις φυσικές ομορφιές της περιοχής προστασίας και τα δυο σκέλη της εκδήλωσης χαρακτηρίστηκαν επιτυχημένα.

Οι εισηγήσεις

Τα θέματα των εισηγήσεων είχαν επιλεγεί με σκοπό να ενημερώσουν τους ακροατές  τι ακριβώς σημαίνει περιοχή προστασίας της φύσης, ποιοι είναι οι ήπιοι τρόποι εκμετάλλευσης μιας τέτοιας περιοχής και τι συνέπειες θα έχει αυτή η μορφή ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Τους παρευρισκόμενους υποδέχτηκε και καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Δαλιάνης Ευστράτιος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Υγρότοπου Μουστού κ. Χατζηγιάννη Γεώργιου, ο οποίος τόνισε ότι ξεκινά η νέα περίοδος για το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Μουστού με μια νέα δυναμική που διασφαλίζει  την ευρύτατη συναίνεση των τοπικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο κος Χρυσομάλλης Χρήστος από την Δ/νση Περιβαλλoντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην ομιλία του ο κος Χρυσομάλλης υπεραμύνθηκε της σημασίας των περιοχών προστασίας και παρουσίασε το χάρτη των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα καθώς και τις προσπάθειες που κάνει το ελληνικό κράτος να  αναστήσει αυτό το θεσμό.

Ο καθηγητής κος Παπαναστάσης Βασίλειος από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, έδωσε μια πολύ κατατοπιστική εικόνα της παλαιότερης και της νεότερης αντίληψης για τη διαχείριση της κτηνοτροφίας στις προστατευόμενες περιοχές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μερικές δεκαετίες στην προσπάθεια να διατηρήσουν αυτούσιους κάποιους θύλακες φυσικού περιβάλλοντος, απαγόρευσαν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που κρατούσαν ζωντανή μια περιοχή με αποτέλεσμα σιγά σιγά το μέρος να αγριεύει, η βλάστηση να οργιάζει, να εξαφανίζονται κάποια είδη και τέλος το μέρος να μένει απροστάτευτο από τις πυρκαγιές.

Αντίθετα η νέα αντίληψη για την προστασία της φύσης δεν διώχνει πια τον άνθρωπο από το φυσικό του περιβάλλον. Ούτε η κτηνοτροφία και οι άλλες δραστηριότητες απαγορεύονται στις προστατευόμενες περιοχές. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ένα μέτρο στην ένταση και την έκταση των δραστηριοτήτων.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι άλλοι ομιλητές. Ο κος Δημαλέξης Αναστάσιος, Βιολόγος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση των δυνατοτήτων προσέλευσης τουριστών για παρατήρηση πουλιών, με παράλληλη ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, κέντρων διασκέδασης και μαζικής εστίασης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα κάποια πολύ πετυχημένα κέντρα που λειτουργούν στην Αγγλία.

Ο κος Δημάκης Αθανάσιος, εκπρόσωπος του νέου φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Q-ways, ανέφερε τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιστοποίηση προϊόντων ποιότητας στην περιοχή και ο κος Παππάς Ευάγγελος, εκπρόσωπος της  ΟΙΚΟΣ ΕΠΕ,  μίλησε για το τι σημαίνει διαχείριση των Προστατευομένων Περιοχών καθώς και για τις υποδομές που δημιουργούνται στον Πάρνωνα.

Ο κος Σκούρας Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Τμήματος  του Παν. Πατρών, έκανε σαφές ότι το περιβάλλον δεν μπορεί να το αντιλαμβανόμαστε μονοδιάστατα αλλά σε σχέση με την κοινωνία (γεγονός που προϋποθέτει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας), με τον πολιτισμό (την κληρονομιά και την τοπική γνώση για το μέρος και τις ανάγκες του) και φυσικά με τις παραγωγικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό το φυσικό χώρο.

Πολύ σημαντική ήταν η ομιλία του κ Γιαμά Παύλου από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων ( ΕΚΒΥ), το οποίο ορίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως Εθνικό κέντρο Αναφοράς για τη Φύση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, όπου ανέφερε τον τρόπο που επεξεργάζεται η Υπηρεσία τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης.

Συνάντηση αντιπροσώπων Φορέων Διαχείρισης

Ξεχωριστή σημασία είχε η συνάντηση των αντιπροσώπων από άλλους έξι Φορείς Διαχείρισης που απάντησαν στην πρόσκληση του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Υγρότοπου Μουστού, για συζήτηση και επίλυση κοινών προβλημάτων.

Η κουβέντα μεταξύ των αντιπροσώπων έγινε στο περιθώριο της ημερίδας, δεν είχε επίσημο χαρακτήρα αλλά ήταν ουσιαστική και γόνιμη. Σε αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνηθας κος Σπαθής, η Πρόεδρος του Φορέα Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κα Βώκου Δέσποινα, ο Πρόεδρος του Φορέα Υγροτόπων Κοτυχίου-Δάσους Στροφυλιάς κος Τζανουδάκης Δημήτριος καθώς και αντιπρόσωποι από τους φορείς της Οίτης, του Νέστου και της Καρπάθου.

Οι αγωνίες όλων ήταν κοινές και αφορούσαν κατ` αρχήν τη στελέχωση των Φορέων και την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης (αν και υπάρχουν Φορείς που λειτουργούν χωρίς ΚΥΑ ). Όλα αυτά δημιουργούν κάποιες φορές ανυπέρβλητα προβλήματα, χάνεται πολύτιμος χρόνος, δεν απορροφώνται κονδύλια και κατά συνέπεια δεν υλοποιούνται δράσεις.

Λίγα λόγια για το οικολογικό πάρκο

Το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Υγρότοπου Μουστού βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο και αγκαλιάζει τόσο τους μικρούς υγρότοπους κοντά στο Άστρος όσο και ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του Πάρνωνα.  Το βόρειο άκρο του είναι το χωριό Κάτω Βέρβενα στην Αρκαδία και νότια φτάνει μέχρι το Γεράκι της Λακωνίας. Στα όρια του Πάρκου υπάρχουν πολλά χωριά και απέραντα δάση από κεφαλληνιακή ελάτη, πευκοδάση, καστανεώνες, καλλιέργειες κερασιού και εσπεριδοειδών. Οι παραπάνω καλλιέργειες είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων μαζί με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.

Η περιοχή είχε την «τύχη» να μην αναπτυχθεί τουριστικά τις προηγούμενες δεκαετίες και έτσι έχει διατηρήσει απαράμιλλο το φυσικό της κάλλος. Σύμφωνα με μελέτες ο Πάρνωνας έχει περισσότερα από 600 είδη φυτών, 16 από τα οποία είναι ενδημικά. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο αγριοπανσές και το κυκλάμινο του Πάρνωνα, η κενταύρια η Λακωνική κ.α.

Στα βουνά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο πάνω από 700-800 μέτρα, συναντάμε πυκνά δάση από κωνοφόρα δέντρα και φυλλοβόλες δρυς. Η μαύρη πεύκη και η κεφαλληνιακή ελάτη είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δέντρα στην περιοχή. Το καμάρι όμως του Πάρνωνα είναι ένα ασιατικό είδος κέδρου, ο Δενδρόκεδρος, που  συναντάται κυρίως στην Τουρκία και τη Συρία. Μάλιστα ο Πάρνωνας είναι το μοναδικό βουνό στην Ευρώπη που θα βρει κανείς αυτόν τον τόσο όμορφο και διαφορετικό κέδρο.

Στις περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι έχει επίσης αναπτυχθεί και μεγάλος πληθυσμός από ζαρκάδια, λαγούς και άλλα ζώα, ενώ στον Υγρότοπο του Μουστού υπάρχουν βίδρες, ένα είδος θηλαστικού που είναι πολύ ευαίσθητο στην μόλυνση και η ύπαρξή του είναι δείγμα καθαρότητας των νερών.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Υγρότοπου Μουστού μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Α.Ε., τηλ. 27550-24000, 24001.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Χατζηγιάννης Γεώργιος