Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας των φορέων της περιοχής Πάρνωνα – Μαλέα να συνδέσουν τη βιοποικιλότητα με την επιχειρηματικότητα, συντάχθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας από την Επιτροπή Διαχείρισης προκειμένου η περιοχή να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.
Το Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα – (MAB) Man and the Biosphere», το οποίο περιλαμβάνει 701 περιοχές σε 124 χώρες, στοχεύει στη δημιουργία μιας επιστημονικής βάσης για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους. Συνδυάζει τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες με σκοπό τη βελτίωση των ανθρώπινων πόρων και τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων, προωθώντας παράλληλα καινοτόμες προσεγγίσεις οικονομικής ανάπτυξης, που είναι όμως κοινωνικά και πολιτισμικά ορθές και περιβαλλοντικά βιώσιμες. Δεδομένου ότι η ένταξη της περιοχής του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας «Πάρνωνα – Μαλέα» στο Πρόγραμμα δεν συνεπάγεται περαιτέρω νομικές δεσμεύσεις και περιορισμούς, θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία για την αντιμετώπιση και επίλυση τοπικών προβλημάτων και σχετικών συγκρούσεων, με την ουσιαστική συμμετοχή του πληθυσμού.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο μεσογειακό τοπίο με κυρίαρχα στοιχεία, το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, τη διάχυτη και αναγνωρίσιμη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα γεωγραφικά όρια του Αποθέματος Βιόσφαιρας Πάρνωνα Μαλέα, ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια συνολικά έξι όμορων δήμων και συγκεκριμένα των Δήμων: Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας, Σπάρτης, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου.
Μέσω του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας (ΑΒ) προωθείται ουσιαστικά η υποστήριξη και η ενίσχυση πιλοτικών δράσεων επιχειρηματικότητας και προστασίας βιοποικιλότητας και ενισχύονται εμβληματικές καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με εισαγωγή σχετικής πιστοποίησης. Επίσης, προωθείται η δημιουργία μιας διεθνούς αναγνωρίσιμης ταυτότητας (Brand) για την περιοχή Πάρνωνα – Μαλέα ενώ υποστηρίζεται και προωθείται η αναγνωρισιμότητά της διεθνώς τόσο αυτής όσο και των προϊόντων της.
Στο όραμα του ΑΒ Πάρνωνα-Μαλέα αποτυπώνονται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Επιτροπής Διαχείρισης ΑΒ Πάρνωνα – Μαλέα που σχεδιάζει και υλοποιεί την τοπική στρατηγική, αλλά και οι επιδιώξεις και προσδοκίες και της τοπικής κοινωνίας. Για την περιοχή του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας, οι στόχοι που έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται είναι:
Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή εκπληρώνει τις τρεις αλληλοσυνδεόμενες θεμελιώδεις λειτουργίες που σύμφωνα με το Πρόγραμμα MAB της UNESCO είναι:
Περισσότερες πληροφορίες για την υποψηφιότητα της περιοχής του ΑΒ Πάρνωνα-Μαλέα στο: https://www.parnonas.gr/biosphere_reserve/