
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης είναι κτίρια τα οποία βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Ειδικότερα, πρόκειται για παλαιά σχολεία (κτίριο Άστρους, Καστάνιτσας και Λεωνιδίου) και χώρο Κοινοτικού Καταστήματος (κτίριο Αγίου Πέτρου).
Ο Δήμος Β. Κυνουρίας, για την αποκατάσταση και τον άρτιο εξοπλισμό των κτιρίων υλοποίησε το έργο «Εξοπλισμός και Λειτουργία Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού», Μέτρο 8.1 του ΕΠΠΕΡ 2000-2006. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, φορέας διαχείρισης των κτιρίων – Περιβαλλοντικών Κέντρων Ενημέρωσης, ορίστηκε ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγρότοπου Μουστού. Με την αποπεράτωση των τριών Κέντρων Ενημέρωσης (κτίριο Άστρους, Καστάνιτσας και Αγίου Πέτρου) και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εκχωρήθηκε η χρήση τους στο Φορέα Διαχείρισης.
Στον Δήμο Ν. Κυνουρίας το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Βασκίνας ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του με τη σύγχρονη μορφή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του το έτος 2016. Η αποκατάσταση του συνόλου του κτίσματος για τη μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα και η εγκατάσταση της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος σε αυτό, υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
Το σύστημα των τεσσάρων κέντρων ενημέρωσης έχει σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες στην περιοχή του Πάρνωνα, να τους πληροφορήσει για τις αξίες και τις φυσικές λειτουργίες της περιοχής, και να τους καθοδηγήσει ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον Πάρνωνα χωρίς να βλάψουν τα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα.
Ειδικότερα, τα Κέντρα Ενημέρωσης έχουν τις παρακάτω λειτουργίες:
Τα Κέντρα απευθύνονται σε μη εξειδικευμένο κοινό (επισκέπτες κάθε ηλικίας, χωρίς ειδικές γνώσεις σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος). Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι μαθητές σχολείου (προγραμματισμένες επισκέψεις Κατώτερης και Μέσης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του διδακτικού προγράμματος) και ομάδες ενηλίκων (ελληνικής καταγωγής είτε αλλοδαπών) που βρίσκονται σε διακοπές. Η θεματική επιλογή και η παρουσίαση του πληροφοριακού υλικού έχει απλό και ελκυστικό αποτέλεσμα, ώστε τα Κέντρα να καλύπτουν τις απαιτήσεις ενός κοινού χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.
Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υλοποιούνται προγράμματα ξενάγησης και είναι επισκέψιμα εργάσιμες ημέρες, αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες κατόπιν ραντεβού, για απλές επισκέψεις ή επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης, η ομάδα θα πρέπει να επικοινωνεί εγκαίρως με το αντίστοιχο Κέντρο Πληροφόρησης και να μην ξεπερνάει τα 50 άτομα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα της ομάδας και μπορεί να περιλαμβάνει:
Α. ξενάγηση στα Κέντρα Πληροφόρησης, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους με εκθεματικές επιφάνειες και ενημερωτικό υλικό, για μια συνολική παρουσίαση της Προστατευόμενης Περιοχής,
Β. περιήγηση στην Προστατευόμενη Περιοχή, σε ειδικά επιλεγμένες διαδρομές, για γνωριμία με τους 15 τύπους οικοτόπων, μερικοί από τους οποίους μοναδικοί (π.χ. η περιοχή δάσους με δρυπώδη άρκευθο γύρω από την Μονή Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας που έχει κηρυχθεί από το 1980 «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης») ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως οι παράκτιοι υγρότοποι με προεξάρχουσα τη λιμνοθάλασσα Μουστού, οι εκτεταμένοι καστανεώνες και τα δάση της μαύρης πεύκης.
Γ. θεματικές παρουσιάσεις για το μεγαλύτερο πλούτο της περιοχής τη χλωρίδα, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών ειδών φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα, όταν υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,
Δ. επιλεγμένες δραστηριότητες όπως πεζοπορίες σε μονοπάτια της Προστατευόμενης Περιοχής και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα στοχεύουν στη γνωριμία με την φύση.
Για να κατεβάσετε την Αίτηση Χορήγησης Άδειας Ξενάγησης και τους Κανόνες Ορθής Συμπεριφοράς πατήστε εδώ.