
Το έργο LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/000286 με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» υλοποιείται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τονΦορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του έτους 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.035.791,00 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 2.270.468,09 ευρώ (74,79%) αποτελεί Κοινοτική χρηματοδότηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος – Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα δάση μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές του έτους 2007. Το έργο LIFE+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» αποσκοπεί:
Α. Στην επίδειξη της εφαρμογής μιας δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» με κωδικό *9530.
Β. Στην αποκατάσταση 290 ha του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) GR2520006 όρος Πάρνωνας (και περιοχή Μαλεβής).
Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει στο έργο ως έταιρος, αναλαμβάνοντας τις δράσεις Πληροφόρησης και Ενημέρωσης. Σκοπός των δράσεων πληροφόρησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου (π.χ. ιστοχώρος, συμμετοχή σε συνέδρια, εκλαϊκευμένη έκδοση) είναι η προώθηση της προσέγγισης και των δράσεων αποκατάστασης που εφαρμόζονται στο παρόν έργο. Ιδιαίτερα επισημαίνονται η διοργάνωση συνεδρίου για την αποκατάσταση των δασών, η έκδοση οδηγιών εφαρμογής της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης και η διακίνησή τους στις αρχές που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα αποκατάστασης δασών.
Για μια αναλυτικότερη περιγραφή του έργου επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του έργου: www.parnonaslife.gr