
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου έχει θεματικό πεδίο τα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Πάρνωνα με κύρια έμφαση στο ορεινό τμήμα του. Βρίσκεται στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας, πλησίον της Περιοχής Απολύτου Προστασίας της Φύσης [2.Ι Συστάδα δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea) Μονής Μαλεβής], η έκταση της οποίας (740 στρ.) αποτελεί και «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» σύμφωνα με το ΦΕΚ 121Δ/1980.
Στους χώρους του Κέντρου λειτουργεί αίθουσα έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος με θεματικό πεδίο τα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Πάρνωνα.
Η ξενάγηση στο Κέντρο μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση σε επιλεγμένο μονοπάτι της περιοχής.
Η περιοχή αυτή είναι από περιβαλλοντική άποψη αξιόλογη και έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας του σπάνιου δάσους με δρυπώδη άρκευθο ή δενδρόκεδρο (Juniperus drupacea) γύρω από τη μονή Μαλεβής. Και σε αυτή την περιοχή επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα και καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει χαρακτήρα περιστασιακής ή μόνιμης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.
Για να κατεβάσετε την Αίτηση χορήγησης Άδειας Ξενάγησης πατήστε εδώ.
Στους χώρους του Κέντρου, λειτουργούν:
Βασικοί θεματικοί άξονες, στους οποίους βασίζεται η Έκθεση, είναι οι ακόλουθοι:
Αποστάσεις
Για να έρθετε στον Άγιο Πέτρο η απόσταση είναι:
Άγιος Πέτρος
Ο Άγιος Πέτρος Κυνουρίας, χαρακτηρισμένος ως Παραδοσιακός Οικισμός, είναι ένα γραφικό καταπράσινο χωριό κτισμένο στα 950 μ. υψόμετρο. Από μαρτυρίες φαίνεται να ιδρύθηκε το 1435 και ορίστηκε από τους Ενετούς ως πρωτεύουσα της επαρχίας του Αγίου Πέτρου το 1687. Μνημονεύεται στο «Χρονικό του Μορέως» όπου αναφέρεται ότι κατοικείτο από Τσάκωνες. Επίσης, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο Άγιος Πέτρος όπως και ο Πραστός, έγιναν πρωτεύουσες επαρχιών του νεοσύστατου κράτους και ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα μοιράστηκε μεταξύ των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.
Η κεντρική εκκλησία των πολιούχων του χωριού Πέτρου και Παύλου είναι κτισμένη το 1900 και το τέμπλο του είναι κατασκευασμένο με μάρμαρο του Πάρνωνα. Το Δημοτικό σχολείο κτίστηκε από δωρεά του Ανδρέα Συγγρού το 1920. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πυργόσπιτα του χωριού, όπως ο Πύργος του Αγά ή Πύργος Τρικαλίτη, μια οχυρή διώροφη κατοικία του 18ου αιώνα, με κατώϊ, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο. Ο Πύργος είναι επισκέψιμος για το κοινό.
Μερικά χιλιόμετρα έξω από το χωριό στο δρόμο προς το Άστρος Κυνουρίας, βρίσκεται η Μονή Μαλεβής αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι παραδόσεις αναφέρουν πως η πρώτη μονή κτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα στη θέση Κανάλους στο πιο ψηλό μέρος του Μαλεβού. Κατά τον 14ο αιώνα η μονή μετακινήθηκε στην θέση Πουρναριά, ενώ η δεύτερη μετακίνησή της σημερινή της θέση έγινε το 1616. Εδώ απαντάται ένα από τα πιο αξιόλογα δάση με δενδρόκεδρο, όπου μία έκταση 740 στρ. σύμφωνα με το ΦΕΚ 121Δ/1980 έχει κηρυχθεί “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης”.
Καθώς πολλά ορειβατικά μονοπάτια και δασικοί δρόμοι διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του Πάρνωνα, ο Άγιος Πέτρος με το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών που διαθέτει, προσφέρεται για εναλλακτικές αποδράσεις για τους λάτρεις του βουνού. Από τον Άγιο Πέτρο μπορεί κάποιος μέσω των πεζοπορικών διαδρομών να οδηγηθεί στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, την Μεγάλη Τούρλα σε υψόμετρο 1.935 μέτρων. Από εδώ περνάει επίσης το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 το οποίο διατρέχει τις ανατολικές πλαγιές και την κορυφή του Πάρνωνα και κατεβαίνει μέχρι τον φάρο του Ακρωτηρίου Μαλέα.