

Σε συνέχεια της από 26689/27-11-2006 Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΕΑΕΚ για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 2.6. «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% το ανώτερο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), της Ενέργειας 2.6.1. «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και της Κατηγορίας Πράξεων 2.6.1.η «Προγράμματα σε Προστατευόμενες Περιοχές Φυσικού Περιβάλλοντος» ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγρότοπου Μουστού υπέβαλε πρόταση Πράξης με τίτλο «Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Υγροτόπου Μουστού για μαθητές και εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης». Στις 14-11-2007 με Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ, το εν λόγω Έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 2.6.«Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και ειδικότερα στην Κατηγορία Πράξεων 2.6.1.η της Ενέργειας 2.6.1 του ΕΠΕΑΕΚ 2000-2006.
Τελικός Δικαιούχος της Πράξης είναι ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, με επιλέξιμο προϋπολογισμό 21.250,00 € και υλοποίηση έως και τις 30-06-2008.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρωτίστως της περιοχής στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, με τα φυσικά οικοσυστήματα του Πάρνωνα.
Η πράξη αφορά στην εκπαίδευση εκπαιδευτών-εκπαιδευτικών και στην ανάπτυξη ημερήσιων ή και τριήμερων προγραμμάτων εκπαιδευτικής ενημέρωσης και επίσκεψης μαθητών και εκπαιδευτικών στο χώρο που οριοθετείται ως Προστατευόμενη Περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, Προστασίας της Φύσης και τη ζώνη οικοανάπτυξης του Πάρνωνα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την ευθύνη των Επιστημονικών Υπευθύνων του Φορέα, οι οποίοι εκπαιδεύσαν τους εκπαιδευτικούς στα αντικείμενα της Προστατευόμενης Περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, καθώς και στο Πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στην συνέχεια αναλόγως με την επιλεγείσα πρόταση των εκπαιδευτικών (ανάπτυξη ημερήσιων ή τριήμερων προγραμμάτων εκπαιδευτικής ενημέρωσης) συνόδευσαν τους εκπαιδευτικούς τόσο στην τάξη, όσο και στις υπαίθριες επισκέψεις στον Πάρνωνα.
Στους σκοπούς και τις μεθόδους υλοποίησης των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η σύνδεση της τυπικής μάθησης με την Προστατευόμενη Περιοχή με την χρήση:
Συνοπτικά η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει:
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες