Facebook Twitter YouTube Contact

30 Μαρ

Σαράντα πέντε (45) περίπου μέλη της Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 30/3/2013 μονοήμερη επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Μουστού και στο ΚΠΕ Άστρους. Μέλη του προσωπικού του φορέα διαχείρισης υποδέχθηκαν την Ομάδα και ενημέρωσαν τα μέλη της για τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευμένα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών που φιλοξενούνται στη λιμνοθάλασσα Μουστού. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης επισημάνθηκε η μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία του υγροτόπου – ο οποίος θεωρείται και ένας από τους τελευταίους σημαντικού μεγέθους υγροτόπους σε ολόκληρη την Ανατολική Πελοπόννησο – και η ιδιαίτερη σπουδαιότητα του για τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς επίσης αναφέρθηκαν πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, το ισχύον καθεστώς προστασίας, το ρόλο του ανθρώπου στην περιοχή κλπ. Με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια – τηλεσκόπιο – οδηγοί παρατήρησης κ.α.) οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα διάφορα είδη πουλιών που υπάρχουν την περίοδο αυτή στον υγρότοπο. Στη συνέχεια η ομάδα των επισκεπτών συνοδευόμενη από ξεναγό του φορέα πεζοπόρησε στο μονοπάτι που εφάπτεται στον υγρότοπο μέχρι το δεύτερο παρατηρητήριο από όπου και συνεχίστηκε η παρακολούθηση της άγριας ορνιθοπανίδας.

Fys_Ermioni1.jpg

Στη συνέχεια η ομάδα επισκεπτών μετέβη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, περιηγήθηκε στους χώρους του και ξεναγήθηκε στην αίθουσα ερμηνείας περιβάλλοντος. Η συζήτηση εκτυλίχθηκε γύρω από την ορνιθοπανίδα, τα θηλαστικά που διαβιούν στον υγρότοπο, όπως είναι η ενυδρίδα και το τσακάλι, αλλά και την γενική εξέλιξη της περιοχής από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Οι επισκέπτες περιεργάστηκαν τη συλλογή ερπετών που διατηρούνται στις ειδικές προθήκες του φορέα, ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη φιδιών και σαυρών που υπάρχουν στην προστατευόμενη περιοχή και παρατήρησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις διαφορές μεταξύ τους. Τέλος έγινε προβολή video της ταινίας ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του σπόρου» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE+ PINUS (LIFE07 NAT/GR/00286) «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» μέσω της οποίας έγινε μια πρώτη γνωριμία του συγκεκριμένου κοινού με τα δάση μαύρης πεύκης του Πάρνωνα και τις αξίες τους.

Την Κυριακή 01 Απριλίου 2013 το πρόγραμμα της Φυσιολατρικής Ομάδας συμπεριέλαβε και την περιβαλλοντική εξόρμηση με πεζοπορία στο μονοπάτι του μοναδικού δάσους με δενδρόκεδρο (Juniperus drupacea) που βρίσκεται γύρω από τη μονή Μαλεβής. Παράλληλα με την πεζοπορία τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν για τη μεγάλη οικολογική και πολιτιστική αξία, καθώς και την πανίδα και χλωρίδα της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και τη σημαντικότητα του δάσους με δενδρόκεδρο, το οποίο εκτός από περιοχή Natura 2000 και περιοχή Απόλυτης Προστασίας της φύσης, είναι κηρυγμένο ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» από το 1980. Σε επιλεγμένο σημείο με θέα τους δενδρόκεδρους, τα μέλη έκαναν μικρή στάση για πικ νικ αλλά και δροσίστηκαν από τρεχούμενο νερό πηγής. Η περιβαλλοντική ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο κέντρο ενημέρωσης του φορέα στον Άγιο Πέτρο, όπου περιηγήθηκαν στους χώρους.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Πανταζή Κατερίνα, Αναστασιάδη Αγνή
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr