


Στο ορεινό τμήμα της περιοχής οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τηνκτηνοτροφία και, κατ’ επέκταση, με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλη δραστηριότητά τους είναι η δενδροκομία, καθώς και ηλατομία μαρμάρων. Στις πεδινές περιοχές η γεωργία απασχολεί μεγάλο μέρος των ντόπιων, κυρίως με την καλλιέργεια ελιάς και την παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιόλαδου. Αν και ο φορέας εκτείνεται σε παράκτια περιοχή, ηαλιεία δεν αποτελεί πρωτεύουσα ασχολία, ενώ η βιομηχανική παραγωγή είναι περιορισμένη στον κλάδο των τροφίμων.
Τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο τουρισμός και ήδη άρχισαν να δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών με ολοκαίνουργια και σύγχρονα ξενοδοχεία κοντά στο Άστρος και στο Λεωνίδιο. Έκρηξη παρουσιάζει και ο ορεινός τουρισμός, για αυτό και οι κάτοικοι, αλλά και ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αυξήσουν τις δραστηριότητες δασικής αναψυχής, π.χ. περιήγηση, πεζοπορία και ορειβασία.
Για την κάλυψη αυτής της ζήτησης οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας έχουν ως στόχο τους τη διαμόρφωση ειδικών διαδρομών–μονοπατιών, χώρων υπαίθριας εστίασης, σημείων θέας, κέντρων ενημέρωσης και ξενώνων.
Η πλούσια παράδοση του Πάρνωνα προβάλλεται συχνά στις τοπικές γιορτές του. Γιορτές θρησκευτικές, ιστορικές, πολιτιστικές, ακόμα και γιορτές αφιερωμένες σε τοπικά προϊόντα διοργανώνονται κάθε χρόνο σε πολλά χωριά του Πάρνωνα.
Στο Λεωνίδιο γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα το Πάσχα. Όμως η πιο γιορτινή εποχή είναι το καλοκαίρι. Σε κάθε χωριό διοργανώνεται και κάποιοπανηγύρι. Στον Άγιο Πέτρο γιορτάζεται ο Όσιος Νείλος ο Αγιοπετρίτης (7 Μαΐου) και στη Μονή Μαλεβής η Παναγία (23 Αυγούστου). ΣτηνΚαστάνιτσα αξιόλογα είναι τα πανηγύρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της Παναγίας (15 Αυγούστου), και στο Καστρί τα πανηγύρια της Αγ. Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγ. Παντελεήμονα (27 Ιουλίου). Στο μοναστήρι της Έλωνας γιορτάζεται η Παναγία (15 και 23 Αυγούστου) και στο Γεράκι το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου γίνεται μέσα στο κάστρο. Στην Περδικόβρυση πανηγύρι διοργανώνεται το δεκαπενταύγουστοκαι στο Δραγούνι διήμερο πανηγύρι στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου (της Παναγίας).
Από τις ιστορικές γιορτές ιδιαίτερα σημαντικές είναι η επέτειος της Β’ Εθνοσυνέλευσης, κάθε 1η Παρασκευή μετά το Πάσχα, στο Μεσόγειο Άστρος, και η αναπαράσταση της ηρωικής μάχης των Βερβαίνων, περίπου κάθε πέντε χρόνια ή περισσότερο, στα Βέρβαινα.
Από τα τοπικά προϊόντα, η μελιτζάνα, το κάστανο και το κεράσι έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους. Στην Καστάνιτσα μοναδική είναι η «Γιορτή του κάστανου», που διοργανώνεται τέλη Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά. Στον Πλάτανοπαρόμοια είναι η «Γιορτή του κερασιού», κάθε Μάιο. Στην Πλάκα του Λεωνιδίου κάθε καλοκαίρι (τέλη Αυγούστου) έχει καθιερωθεί η «Γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας». Το τοπικό αυτό προϊόν έχει χαρακτηριστείΠροϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και προσφέρεται στη γιορτή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλειφθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τουΠαραλίου Άστρους, που λαμβάνουν χώρα κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο υπαίθριο θέατρο του λιμανιού, της Καστάνιτσας, από 1 έως 15 Αυγούστου, η«Γιορτή του φεγγαριού, των νερών και του έρωτα» την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού στον Πλάτανο, και το «Αντάμωμα», μια νέα καλοκαιρινή γιορτή που σκοπό έχει την συνεύρεση των Λακώνων και Αρκάδωντου Πάρνωνα στο καταφύγιο του Πάρνωνα.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο ιερέας μεταφέρει το σώμα του Χριστού από το σταυρό στον επιτάφιο. Οι επιτάφιοι όλων των ενοριών, στολισμένοι περίτεχνα μόνο με βιολέτες και αϊγιωργί, συγκεντρώνονται το βράδυ στο Ηρώο, όπου τελείται λειτουργία συνοδευόμενη από εκρήξεις βεγγαλικών και φωτοβολίδων.
Το βράδυ της Ανάστασης, σε κάθε ενορία ανάβεται ο «φανός» (λόφος με «αφανές», δηλ. ξερά κλαδιά), στην κορυφή του οποίου τοποθετείται μία κόκκινη σημαιούλα που συμβολίζει τον Ιούδα, και υψώνονται στον ουρανό δεκάδες πολύχρωμα αυτοσχέδια αερόστατα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενοριών για τον μεγαλύτερο αφανό και τα περισσότερα αερόστατα συνοδεύεται πάντα από πολυάριθμες κροτίδες, βαρελότα, βεγγαλικά και φωτοβολίδες.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα προσφέρονται στους επισκέπτες τσουρέκια, κόκκινα αυγά και ψημένος οβελίας, ενώ το απόγευμα τελείται στην πλατεία η Ακολουθία της Αγάπης, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο πρώτα στα τσακώνικα. Ακολουθεί γλέντι με πολλές φρεσκοψημένες δίπλες.