Facebook Twitter YouTube Contact

21 Μαρ

Η Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests) καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly- http://www.un.org/en/ga/) στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη (1972-2012), η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» (World Forestry Day). Σκοπός της ημέρας αποτελεί η υπενθύμιση της σημαντικής και πολυδιάστατης αξίας των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ως προς τις λειτουργίες τους και κατ’ επέκταση η προστασία τους. Κεντρικό θέμα της ημέρας για το 2019 είναι «Δάση και Εκπαίδευση».Dasi kai ekpaideusi

Στις προστατευόμενες  περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης τα δασικά οικοσυστήματα που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης είναι:

  • Δάση Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra)
  • Δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης (Abies cephalonica)
  • Δάση Δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea)
  • Δάση Καστανιάς (Castanea sativa)
  • Δάση με Πλάτανο (Platanus orientalis)
  • Δάση Δρυός [Quercus conferta (frainetto), Quercus ilex και Quercus rotundifolia, Quercus macrolepis]
  • Παρόχθια δάση –στοές με Salix alba και Populus alba

Στο πλαίσιο προαγωγής της γνώσης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας παρέχει ένα σύνολο από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είτε σε μορφή πεζοπορίας και παιχνιδιών μέσα στο δάσος, είτε με χειροτεχνίες και κατασκευές στο δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) που διαθέτει (Άστρος, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, Λεωνίδιο). Η προβολή θεματικών παρουσιάσεων και η διανομή έντυπου υλικού συμβάλει σε αυτόν τον σκοπό.

Ειδικότερα, σε κοντινή απόσταση από το ΚΠΕ Αγίου Πέτρου και μέσα στο μοναδικό, σημαντικό και  καταπράσινο δάσος δενδρόκεδρου (περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης) παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμένης ξενάγησης ή και πεζοπορίας μικρής διάρκειας στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, ενώ στην περιοχή της Καστάνιτσας τα δάση καστανιάς παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η επαφή με τη φύση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατανόηση και αναγνώριση της αξίας τους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αστικοποίηση  και οι πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας έχουν αποξενώσει τους ανθρώπους από το φυσικό περιβάλλον, οδηγώντας τους σε άγνοια όσον αφορά την πολύπλευρη προσφορά του δάσους (παραγωγή οξυγόνου και νερού, προστασία από πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους, παραγωγή βιομάζας, παροχή τροφής, δασική αναψυχή κ.α.). Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά έχει στόχο να προωθήσει την αγάπη για τα δάση μέσα από την εκπαίδευση. Ένα από τα μηνύματα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι πως ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για τα δάση, αναδεικνύοντας την σημασία της επαφής με το δάσος από νεαρή ηλικία.

Με το επίσημο βίντεο του για την ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε προσπαθεί να παρακινήσει τη νέα γενιά να ανακαλύψει τα δάση και να τα αγαπήσει.

https://www.youtube.com/watch?v=Mt8N-sZPVuk&feature=youtu.be&list=PLzp5NgJ2-dK5TU4ZxMqXScYkG-ZEd0yTX

 
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας
Πληροφορίες: Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr