Facebook Twitter YouTube Contact

13 Αυγ

Ο μεγάλος χλωριδικός πλούτος της Προστατευόμενης Περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού προσελκύει βοτανολόγους από Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Διεθνή και Εθνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σκοπός των επισκέψεών τους στην περιοχή είναι η καταγραφή, μελέτη και διατήρηση ειδών και οικοσυστημάτων – ορισμένων μοναδικών – του Πάρνωνα.EpExot_2

Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης Σουηδό βοτανικό επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Prof. Εmer. Arne Strid[1], η Πελοπόννησος διαθέτει ποικιλία βιοτόπων.

Την περίοδο 23-25 Ιουλίου 2012 αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα επιστημονική αποστολή συλλογής γενετικού υλικού (σπόροι) από αυτοφυή είδη (Crop Wild Relatives) φυτών Ψυχανθών (Leguminosae), κυρίως Τριφυλλιού (Trifolium spp.), Μηδικής (Medicago spp.), Ανθυλλίς (Anthylis spp.), Ονοβρυχίς (Onobrychis spp.), Hippocrepis spp. κ.ά. και Αγρωστωδών (Graminae), κυρίως Αγριόσταρο (Aegilops spp.), Λόλιου (Lolium spp.), Σίκαλης (Secale spp.), Φλέως (Phleum spp.) κ.ά. Η αποστολή ήταν τριμερής και αποτελούνταν από τους (α) Παρθενόπη Ράλλη, εκπροσωπώντας την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, (β) Zane Webber και Nicholas Ellison, εκπροσωπώντας το Margot Forde Forage Germplasm Centre του AgResearch της Νέας Ζηλανδίας, και (γ) Josephine Piggin (Αυστραλία), Mohamed Fawzi (Αίγυπτος), Ali Shehadeh (Συρία), εκπροσωπώντας το International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) με έδρα το Χαλέπι της Συρίας. Η αποστολή αναπτύχθηκε κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και συντονίστηκε από τους δασολόγους κ.κ. Μιχαήλ Βραχνάκη (ΤΕΙ Λάρισας) και Γεώργιο Φωτιάδη (ΤΕΙ Καβάλας). Το γενετικό υλικό που συλλέχτηκε από τον Πάρνωνα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα βελτίωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών σιτηρών και ψυχανθών της Ελλάδας, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η φύλαξή του.

Στις 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε περιοχές της Ν. Κυνουρίας από την  ερευνήτρια Abigail Moore του Γερμανικού Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg με σκοπό τη μελέτη της γεωγραφικής κατανομής και φυλογένεσης  ειδών του γένους Minuartia. Η έρευνα έγινε και με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου και για όλο τον Αύγουστο, οι ερευνητές Chris Triantafillou και Logan Cundiff του Prescott College, Arizona USA, πραγματοποιούν επισκέψεις πεδίου στην Προστατευόμενη Περιοχή για την μελέτη της οικολογικής διαδοχής της βλάστησης καθώς ανακάμπτει έπειτα από πυρκαγιές σε δασικά οικοσυστήματα της Προστατευόμενης Περιοχής.

Στις προαναφερόμενες έρευνες, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης βοήθησε τους ερευνητές τόσο με τη χορήγηση χαρτών και πληροφοριών για τις υπό μελέτη περιοχές, όσο και βοηθώντας στις εργασίες πεδίου λόγω της άριστης γνώσης της Προστατευόμενης Περιοχής.

Τέλος, η ερευνήτρια κ. Δοντά Ευαγγελία της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει την έρευνα της διδακτορικής της διατριβής «Διαχρονική αντίδραση, πλαστικότητα και γενετικό δυναμικό προσαρμογής πληθυσμών ελληνικής ελάτης σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες», σε οικοσυστήματα ελάτης του Όρους Πάρνωνα. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί και με έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Για όλες τις έρευνες ζητήθηκε η έγκριση του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού, σύμφωνα και με την ισχύον νομικό πλαίσιο K.Y.A. 33999: Άρθρο 3Γ (ΦΕΚ 353/ΑΑΠ/6-9-2010).

 

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες:  Τρυφωνόπουλος Γεώργιος – PhD Βιολόγος
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: tryfonop@upatras.gr Web: www.fdparnonas.gr

[1] Ο καθηγητής κ. Strid χαρακτηρίζεται ως «αυθεντία» στην καταγραφή και αναγνώριση της ελληνικής χλωρίδας, καθώς μεταξύ άλλων έχει συντονίσει και ολοκληρώσει την καταγραφή των φυτών της Ελλάδας σε δυο (2) τόμους, με τον τίτλο Flora Hellenica. Επίσης έχει ολοκληρώσει και την καταγραφή των φυτών των υψηλών βουνών σε δυο τόμους, με τον τίτλο Mountain Flora of Greece. Το έργο του αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην έρευνα και εφαρμογή της επιστήμης της Λιβαδοπονίας.