Facebook Twitter YouTube Contact

22 Δεκ

Το δικαίωμα όλων μας σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με την προστασία της φύσης, είτε επαγγελματικά, είτε απλά ως ενεργοί πολίτες, γνωρίζουν όλα τα εμπόδια που αυτή συναντά. Τη μειωμένη περιβαλλοντική συνείδηση σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το λεγόμενο «δε βαριέσαι», την επιβολή του ατομικού συμφέροντος πάνω από το συλλογικό, την ατιμωρησία του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη χώρα μας, το κουβάρι των αρμοδιοτήτων – αναρμοδιοτήτων – συναρμοδιοτήτων, τις νομοθετικές ελλείψεις, ασάφειες αλλά και την πολυπλοκότητα, πολλές φορές, του νομικού πλαισίου, την αδυναμία αληθινής επιβολής εφαρμογής της νομοθεσίας, τη δυσκινησία, κάποιες φορές, της κεντρικής διοίκησης παρά την πραγματικά καλή πρόθεση, και άλλες ακόμη δυσκολίες κατά περίπτωση.IMG_9202-1

Για την προστατευόμενη περιοχή του τόπου μας, μία από τις 28 θεσμοθετημένες της Ελλάδας, την περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με μεγάλη δική μας προσπάθεια και μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης. Αυτή τη στιγμή το οικολογικό πάρκο Πάρνωνα – Μουστού βρίσκεται σε μια πολύ γόνιμη περίοδο κατά την οποία προγραμματίζει μια σειρά από έργα και δράσεις προστασίας, αειφορικής διαχείρισης των προστατευτέων του αντικειμένων καθώς και έργα τόνωσης του οικοτουριστικού δυναμικού της περιοχής. Επιπλέον, μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ 12 θέσεις εργασίας στο πάρκο.

Πριν λίγες μέρες, άγνωστοι ξήλωσαν τις ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται στη θέση θέας του Υγροτόπου Μουστού και που πληροφορούν τον επισκέπτη για το πάρκο και τη λιμνοθάλασσα. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν τέσσερις ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες, βεβηλώθηκαν άλλες τρεις και καταστράφηκε ένα ξύλινο παγκάκι. Οι πινακίδες αφαιρέθηκαν προσεκτικά με ειδικά εργαλεία και όχι βίαια, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη και όχι αυθόρμητη ενέργεια κάποιων που ενοχλούνται από την παρουσία του πάρκου. Είναι βέβαια λυπηρό και κανείς αναρωτιέται τι είδους κόσμο επιθυμούν αυτοί οι άνθρωποι για τα παιδιά τους. Είναι επίσης δείγμα του πολιτισμού μας, η επιβολή του «Ελληνάρα» πάνω στους πολλαπλάσιους έλληνες και μη έλληνες πολίτες που επιθυμούν για τον εαυτό τους και οραματίζονται για τα παιδιά τους ένα υγιές και όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τις πινακίδες αυτές, οι οποίες και πάλι θα είναι έκθετες στην ασυνειδησία του καθενός στο βαθμό που καμία φύλαξη δεν μπορεί να καλύπτει εκείνο ή άλλο σημείο σε εικοσιτετράωρη βάση καθημερινά. Με ή χωρίς πινακίδες, ωστόσο, και μέσα στο πλαίσιο της σύννομης λειτουργίας του το πάρκο, θα συνεχίσει, για όσο υπάρχει, να καλλιεργεί την αγάπη για τη φύση και τα στοιχεία που την απαρτίζουν, τη βλάστηση, το νερό, τα ζώα, το τραγούδι των πουλιών, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με διάφορες δραστηριότητες όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση, ημερίδες, συναντήσεις εργασίας, εθελοντικές δράσεις, ξενάγηση επισκεπτών, μένοντας πιστός στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Μαρία Αναγνωστοπούλου
Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος ΔΣ Φορέα Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου
Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
info@fdparnonas.gr
www.fdparnonas.gr