Facebook Twitter YouTube Contact

24 Ιαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διεξήχθησαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ) και σε καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στον υγρότοπο Μουστού και στην λίμνη Τάκα, στην Αρκαδία. Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα, κάθε έτος, σε πολλές χώρες κατά τον μήνα Ιανουάριο. Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και σε αυτό συμμετέχουν φορείς, οργανώσεις και εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα.

Mesoxeimwniatikes_2020Οι καταγραφές πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17.01.2020 στο υγροτοπικό σύμπλεγμα του Μουστού (λιμνοθάλασσα του Μουστού, εκβολές του Βρασιάτη, εκβολές του Τάνου, περιοχή Χερονησίου και έλος Κάτω Βερβένων) και το Σάββατο 18.01.2020 στη λίμνη Τάκα, προκειμένου να καταμετρηθούν τα διαχειμάζοντα αλλά και αρπακτικά πουλιά που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους υγροτόπους.

Συνολικά καταγράφηκαν είκοσι τέσσερα (24) είδη, με την πλειοψηφία να ανήκουν στα είδη Anas penelope (Σφυριχτάρι), Anas crecca (Κιρκίρι), Fulica atra (Φαλαρίδα) και στο είδος Gallinula chloropus (Νερόκοτα). Παρατηρήθηκε επίσης μεγάλος αριθμός από τα είδη ερωδιών Casmerodius albus και Ardea cinerea (αργυροτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς), ενώ ακόμα καταγράφηκαν τα είδη Phalacrocorax carbo (κορμοράνος), Aythya nyroca (βαλτόπαπια), Anas clypeata (χουλιαρόπαπια), Anas strepera (καπακλής), Podiceps cristatus (σκουφοβουτηχτάρι), Alcedo atthis (αλκυόνα), κ.α. Δεν έλειψαν επίσης από την καταγραφή τα αρπακτικά που σχετίζονται με τους υγροτόπους, όπως ο καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) και η γερακίνα (Buteo buteo).