Facebook Twitter YouTube Contact

21 Μαρ

47 χρόνια έχουν παρέλθει από τότε (1971) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) θέσπισε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, η οποία συμπίπτει και με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, δηλαδή την 21η Μαρτίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας». Η ημέρα αυτή το 2012 τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» με σκοπό την αναγνώριση της πολυδιάστατης αξίας των δασών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία τους. Για το 2018 το κεντρικό θέμα της ημέρας είναι «Δάση και βιώσιμες πόλεις».dasoponia

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός και το μέγεθος των αστικών κέντρων αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων. Από το 2007 περισσότερο από το μισό του συνολικού  πληθυσμού της γης κατοικεί σε αστικές περιοχές, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός αυτός θα φτάσει τα 6,25 δισεκατομμύρια. Η συγκέντρωση όλο και περισσότερο ανθρώπων και κατ’ επέκταση ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις πόλεις έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των φυσικών διεργασιών και εν τέλει τη δημιουργία περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αλλαγή του μικροκλίματος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, κ.α., καθιστώντας αυτές, μη βιώσιμες.

Η παρουσία αστικού πρασίνου (πάρκα, δεντροστοιχίες, άλση) αντικατοπτρίζει το βαθμό βιωσιμότητας των αστικών κέντρων και αποτελεί βασικό συστατικό της βιωσιμότητας αυτών, καθώς συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αστικού πληθυσμού. Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων της, επηρεάζοντας αφενός το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου το κοινωνικό, ψυχολογικό, οικονομικό και αισθητικό επίπεδο της. Πιο συγκεκριμένα:

  • Συμβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα στο περιβάλλον της πόλης, καθώς αποτελούν ενδιαίτημα και χώρο αναπαραγωγής ειδών χλωρίδας και πανίδας.
  • Συγκρατούν τα εδάφη και αποτρέπουν τη διάβρωση τους μέσω του ριζικού συστήματος, ενώ απορροφούν και τα όμβρια ύδατα, μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
  • Αποτελούν «πνεύμονες ζωής». Παράγουν οξυγόνο (O2) δεσμεύοντας ταυτόχρονα αντίστοιχες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και σκόνης, ενώ απορροφούν και αέριους ρυπαντές από οξείδια C, N και S, με τη βοήθεια του φυλλώματος τους.
  • Επιδρούν στις συνθήκες του μικροκλίματος. Τα φύλλα των δέντρων απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία, μετριάζοντας έτσι την ένταση της κλιματικής αλλαγής και μειώνοντας την θερμοκρασία του αέρα από 2-8 oC.
  • Παρέχουν αντιανεμική προστασία, ρυθμίζοντας την κίνηση (κατεύθυνση) και την ταχύτητα του ανέμου μειώνοντας την.
  • Μειώνουν τα επίπεδα της ηχορύπανσης, κυρίως χώρων με σημαντικό θόρυβο, όπως αυτοκινητόδρομοι, σχολεία, εργοστάσια κ.α.
  • Αποτελούν χώρους ιδανικούς για την διαδικασία της ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων, μέσω της κομποστοποίησης.
  • Βελτιώνουν την αισθητική αντίληψη και την απόλαυση του αστικού τοπίου. Η σωστή επιλογή φυτικών ειδών οδηγεί στην εξισορροπημένη παρουσία ανθρώπων, κατασκευών και φυσικού περιβάλλοντος.
  • Αποτελούν χώρους αναψυχής, ηρεμίας και αθλητικών δραστηριοτήτων, βελτιώνοντας τη διάθεση, τη ψυχική και σωματική υγεία των αστών.
  • Λειτουργούν ως πεδία κοινωνικοποίησης, ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή, ευνοούν την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, ενώ ενισχύουν και τους οικογενειακούς δεσμούς.
  • Έχουν εκπαιδευτικό αντίκτυπο. Το φυσικό περιβάλλον μέσα από την ποικιλία ερεθισμάτων  που παρέχει αποτελεί χώρο διδασκαλίας και απόκτησης γνώσεων και στάσεων σε σχέση με τη φύση, μέσο διαμόρφωσης περιβαλλοντικών αξιών και ανάπτυξης  έντονων συναισθημάτων.
  • Έχουν οικονομικό όφελος. Παρέχουν εργασία σε επιστημονικό προσωπικό, επιφέρουν οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από τη μειωμένη χρήση κλιματιστικών, αυξάνουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων, καθώς και την επισκεψιμότητα της περιοχής και των εσόδων που προκύπτουν από αυτή.
  • Συμβάλλουν στην παραγωγή πρώτης ύλης, όπως τροφής και καυσίμων  (ξυλεία), κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Τα δάση, είτε φυσικά είτε αστικά, αδιαμφισβήτητα πολύτιμα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν την παρουσία του πρασίνου, αναγνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας την ανάγκη ύπαρξης του. Μια ανάγκη που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με το παρελθόν, το παρόν και ελπίζουμε και με το μέλλον, για το καλό της ανθρωπότητας.

Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο το επίσημο βίντεο για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας 2018 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε

https://www.youtube.com/watch?v=ucXz3EqzRLo

 

Πηγή πληροφοριών:

Επίσημη ιστοσελίδα Ηνωμένων Εθνών: http://www.un.org/en/events/forestsday/index.shtml

 

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Πληροφορίες: Κανελίδου Άννα
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr