Facebook Twitter YouTube Contact

12 Νοέ

Σε συνέχεια της συμμετοχής του Φορέα Διαχείρισης Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ) στο 1ο Συμπόσιο με θέμα «Elafonisos 2025 … After the fire» που διοργανώθηκε στις 14/09/2019, τρεις εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα παραβρέθηκαν στην Ελαφόνησο, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, μετά από πρόσκληση του Σωματείου «Σύλλογος για την Οικολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ελαφονήσου» για τη διεξαγωγή του 2ου συμποσίου με το ίδιο θέμα.
Elafonisos_2_2019

Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής – ευαισθητοποιημένοι πολίτες, εκπρόσωποι της Τοπ. Αυτοδιοίκησης, ξενοδόχοι, αλιείς κλπ. προκειμένου να αναφέρουν αλλά και να συζητήσουν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελαφόνησος καθώς και να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τις προγραμματισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Συντονιστής του ΦΔ ΠΜΜΜ κ. Μπόγλης Αργύριος, παρουσίασε τις περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης καθώς επίσης και γενικές πληροφορίες που αφορούν στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, το οποίο διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση σε ικανοποιητικό βαθμό των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων. Το κοινό της εκδήλωσης ενημερώθηκε για τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης που ως στόχο έχουν, τη βελτίωση του βαθμού διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ & 2009/147/ΕΚ), καθώς και για τις δράσεις διαχείρισης – προστασίας ειδών και τύπων οικοτόπων εθνικού ενδιαφέροντος, που αποδεδειγμένα χρήζουν προστασίας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας» οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή της Ελαφονήσου και αφορούν συγκεκριμένα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος (κωδικός: GR 2540002). Η παρουσία του ΦΔ ΠΜΜΜ στην εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της υποψηφιότητας αναγνώρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρας Πάρνωνα – Μαλέα, στο πλαίσιο υποβολής φακέλου στο πρόγραμμα “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” (“Man And the Biosphere Programme – MAB”) της UNESCO.