Facebook Twitter YouTube Contact

12 Νοέ

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται έκταση 1.150.000 στρεμμάτων της περιοχής του Πάρνωνα, με χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, ως «Οικολογικό Πάρκο ΠΑΡΝΩΝΑ – ΜΟΥΣΤΟΥ».Foreas

Η περιοχή περιλαμβάνει τρεις περιοχές (α. Λιμνοθάλασσα Μουστού, β. Μονή Έλονας και χαράδρα Λεωνιδίου, γ. Όρος Πάρνωνας και περιοχή Μαλεβής) που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 ως Τόποι Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και μια ακόμη περιοχή (Όρος Ορίωντας), η οποία περιλαμβανόταν στον αρχικό επιστημονικό κατάλογο, αλλά δεν περιελήφθη τελικά στους Τόπους Κοινοτικού Ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η παράκτια λίμνη του Μουστού νότια του Άστρους, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Επίσης, μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα πανεπιστήμια της Πάτρας και της Κοπεγχάγης, έχει σχηματισθεί ένας κατάλογος με περισσότερα από 600 είδη και υποείδη φυτών με σημαντικότερα 113 σπάνια φυτά, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως τα τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα και ορισμένα σπάνια ασιατικά είδη.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 12 είδη θηλαστικών, 53 είδη ορνιθοπανίδας, 2 είδη ιχθυοπανίδας, 20 είδη ερπετών, 6 είδη αμφιβίων και 17 είδη ασπόνδυλων. Πολλά σημαντικά είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στην περιοχή του υγροτόπου Μουστού και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του Πάρνωνα. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τη βίδρα, είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή και αποτελεί έναν απομονωμένο βιώσιμο πληθυσμό. Επίσης, στην περιοχή του Μουστού και στις γύρω ρεματιές εντοπίζεται το τσακάλι η εξάπλωση του οποίου στην Ελλάδα συρρικνώνεται συνεχώς και το είδος απειλείται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με το Υπουργό για τη σύσταση του Οικολογικού Πάρκου και το περιεχόμενο της απόφασης έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η διαβούλευση αυτή έχει στηριχτεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού.

Ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τόνισε: «Το “Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού” αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με τη θεσμοθέτηση του Οικολογικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία του μοναδικού για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματος της περιοχής όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού, καθώς και τη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της περιοχής».

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού

Χατζηγιάννης Γεώργιος